Przepisy:

Sałatka owocowa z komosą ryżową

Czas przygotowania: 20 min

Ilość porcji: 3 lub 4

 

Składniki:

  • ½ szkl. Komosy ryżowej – kaszy quinoa
  • 1 szkl. Sok jabłkowy lub pomarańczowy
  • Ulubione owoce: np. melon, pomarańcza, jabłka, borówki, truskawki, kiwi itd.
  • 1 łyżka miodu
  • Sok z połowy cytryny
  • (opcjonalnie) Ziarenka z połowy laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru z wanilią
  • Kilka listków mięty 
     

Sposób przygotowania:

  • Do rondelka wlej sok. 
  • Dodaj pół szklanki wody oraz kaszę quinoa. 
  • Gotuj ok 10-15 minut, aż quinoa spęcznieje.
  • Po tym czasie odcedź komosę od płynu i odstaw do przestygnięcia. 
  • Owoce dokładnie umyj, obierz i pokrój na kawałki. Wszystkie owoce wsyp do dużej miski. 
  • Do soku wyciśniętego z pomarańczy dodaj sok z cytryny, wanilię (jeśli posiadasz) oraz miód. 
  • Dokładnie wymieszaj i polej dressingiem owoce. 
  • Sałatkę podawaj z łyżką komosy ryżowej oraz świeżą miętą.