Przepisy:
Sałatka owocowa z komosą ryżową
Czas przygotowania: 20 min
Ilość porcji: 3 lub 4
Składniki:
- ½ szkl. Komosy ryżowej – kaszy quinoa
- 1 szkl. Sok jabłkowy lub pomarańczowy
- Ulubione owoce: np. melon, pomarańcza, jabłka, borówki, truskawki, kiwi itd.
- 1 łyżka miodu
- Sok z połowy cytryny
- (opcjonalnie) Ziarenka z połowy laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru z wanilią
- Kilka listków mięty
Sposób przygotowania:
- Do rondelka wlej sok.
- Dodaj pół szklanki wody oraz kaszę quinoa.
- Gotuj ok 10-15 minut, aż quinoa spęcznieje.
- Po tym czasie odcedź komosę od płynu i odstaw do przestygnięcia.
- Owoce dokładnie umyj, obierz i pokrój na kawałki. Wszystkie owoce wsyp do dużej miski.
- Do soku wyciśniętego z pomarańczy dodaj sok z cytryny, wanilię (jeśli posiadasz) oraz miód.
- Dokładnie wymieszaj i polej dressingiem owoce.
- Sałatkę podawaj z łyżką komosy ryżowej oraz świeżą miętą.